dinsdag 24 november 2015

Dubbele ster

Het is echt weer tijd om sterren te gaan haken.


Inmiddels heb ik al een aantal sterren op mijn blog staan met een patroon. Een paar zijn vertaald maar ook een naar mijn eigen idee.

Ook deze ster bedacht ik zelf. Het is een simpele ster om te maken met een leuk effect.

Technieken


Er komen een aantal manier van haken voorbij die erg handig zijn om te weten. Dat maakt het haken namelijk veel makkelijker en niet te vergeten mooier!

Een stokje in plaats van 3 keer lossen. 

Dit gebruik je als je met dezelfde draad verder gaat. Het filmpje is in het Engels maar laat duidelijk zien hoe het werkt. Als je dit onder de knie hebt dan ga je nooit meer keerlossen gebruiken.Aanhechten met een stokje


Begin je met een nieuwe draad en start de toer met drie lossen wat standaard is voor een stokje dan kun je ook beginnen met een stokje. Deze manier gebruik ik altijd en ziet er veel netter en mooier uit. Ook als verder in je werk weer in dit stokje moet haken is het veel makkelijker om de steek weer te vinden.
Karin aan de Haak heeft deze manier heel mooi laten zien op haar blog. Klik hier voor de uitleg. De uitleg begint bij het aanhechten van de blauwe draad.

Patroon


Benodigdheden: 
  • Haaknaald met bijpassende 
  • wol. Op de wikkel van je wol staat welke haaknaald je het beste kunt gebruiken. 
  • schaar
  • Naald
  • Textiel stijfsel om de ster op te stijven als dat nodig is ( ik heb een spuitbus bij de drogisterij gekocht) 
l= losse
hv= halve vaste
st= stokje
dst= dubbel stokje
3dst= drie dubbel stokje
begin st= Zie de uitleg hier boven

In mijn patroon gebruik ik een keerstokje en een begin stokje. Bij het samen haken van het keerstokje doe je net alsof je gewoon 4 stokjes samen haakt.

Begin met een magische ring

Toer 1

1 begin st, 3 st, 1 l,  4x (4 st, 1 l) in de magische ring. Sluit met een hv in het begin st.

Toer 2

1 begin st en 3 st samen haken , 4x (3 l , 1 v in de ruimte van 1 l van de vorige toer, 3 l , 4 st samen haken) 3 l , 1 v  in de ruimte van 1 l  van de vorige toer, 3 l . Sluit met een hv in het eerste groepje van 4 stokjes.

Toer 3

5 x (10 ll, 1 hv in de 4 st samen van de vorige toer) Sluit de toer met een hv in de zelfde steek waar de toer begon. Hecht af als je een andere kleur wil beginnen.

Toer 4

Neem dezelfde kleur of een andere kleur. Begin je met een nieuwe draad dan begin me met een begin stokje. Ga je door met dezelfde kleur haak dan een halve vaste in de eerste boog van 10 lossen. In elke boog van 10 lossen haak je 7 st , 1 dst, 1 3dst, 1 dst en 7 st.
Sluit met een hv in het eerste stokje van deze toer. Eventueel haak je nog een lossen ketting en sluit je deze weer bij het begin om een lus te maken waarmee je de ster op kunt hangen.

Met een ketting van lossen heb ik er een strikje om gemaakt.

Veel plezier met het haken van de sterren. Ik heb het patroon laten haken om op foutjes te controleren maar mocht je ondanks dat toch iets ontdekken wat niet goed is gegaan dan hoor ik dat graag. 


Ik haak omdat ik het leuk vind en er plezier aan beleef. Om dit te delen ben ik deze blog begonnen. Het komt voor dat ik zelf een patroon schrijf of vertaal. Hier hoef je niet voor te betalen. Als je iets gemaakt hebt kan ik het enorm waarderen als je een berichtje achter laat of een link van je blog of website zodat andere en ik kunnen zien wat je gemaakt hebt. Gebruik je een foto van mijn blog dan ook graag een link naar mijn blog erbij vermelden. 

Ik wens iedereen veel haakplezier! 2 opmerkingen:

  1. Mooie ster! :D
    en dank voor de verwijzing naar mijn blog xxx

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...